Harus Baca

Untuk Pelbagai Design Crochet Yang Comel-comel Sila Klik Pada Facebook BLUE YARN CRAFTING Pages
Contact Me
blueyarn88@gmail.com
cokolatte_ct88@yahoo.com.my

INFO : BAHAYA Masuk Kereta Terus Bukak Aircond

Cik Zara | 16:43 | 14Comments |
Assalamualaikum

Walaikumsalam, :)

Nak tanya korang pernah atau selalu tak bila masuk kereta, lepas enjin kereta dihidupkan butang aircond yang ditekan dulu? Pernah tak buat macam tu? Pernah?
I pernah dan selalu buat macam tu. Sebabnya tak tahu ynng sebenarnya buat macam tu sangat memerbahaya kepada kita dan juga orang lain. 

Berpandukan kepada kajian yang dijalankan, dashboard, sofa, pewangi udara menghasilkan Benzine, sejenis toksin yang menyebabkan kanser. (carcinogen- yang dapat dikenalpasti melalui bau yang terhasil daripada haba bahan plastik di dalam kereta). Selain itu ia juga bertindak sebagai racun bagi tulang, kerana menyebabkan anemia dan mengurangkan sel darah putih. Sekiranya berlarutan boleh menyebabkan leukemia, meningkatkan rsiko menghadapi kanser serta punca keguguran.

Kadar nomal bagi Benzine adala 50mg bagi setiap kaki persegi. Sekiranya kereta anda terdedah kepada matahari ia akan meningkat kepada 2000 - 4000mg iaitu 4 kali ganda dari tahap yang dibenarkan.

Oleh itu, dinasihatkan untuk membuka tingkap dan aicond terlebih dahulu sebelum anda masuk kedalam  kereta untuk membebaskan Benzine ini.

Pastikan keluarga dan kawan anda tahu mengenai ini.




Semakin Ramai Orang Suka, Semakin Ramai Orang Benci

14 comments:

Aien said...

saya pon selalu buat mcm tue..masuk2 kete je start enjin bukak aircond..tp thanks coz share info ni...akan berhati hati pasni..

Nao Mei said...

isk-isk..bahaya kan dik...biasa orang semua cam tu...kena wajib tahu nie

Abe Kie said...

salam. now i know...thanks for the info..

Cik Mun said...

ooo..yeke..

AiSyA LiEzA said...

baru tau ttg ni... biasanya masuk kete terus on..

Dina Ifhami said...

wohaaaa . baru tahuuuu :D thanks for da info :D

http://nurdinaifhamiishak.blogspot.com/

Diya Hanun said...

wah first time tau..thanx for the info :)

Noor Mala Binti Shahar said...

bagus info ni buat panduan...

http://www.noormalashahar.com.my

Harith Iskandar said...

selalu pun sy buka tingkap dulu bg udara panas keluar.mmg tau dh bahaya trus buka aircon tu

Muhammad Noor Firdaus iskandar BIn Haji Bashah said...

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Dan Batin.


iskandarx[dot]com

ejulz said...

Terima kasih di atas info..

twinscraftlife said...

안녕하세요~ HI~ this is Twinscraftlife! please visit our blog shop! we sell various cool handmade stuff!! 꼭 오세요~~^^
twinscraftlife.blogspot.com

twinscraftlife said...

HI~ 안녕하세요!this is twinscraftlife! Pls visit our blog shop^^ 꼭 오세요^^ twinscraftlife.blogspot.com

Anonymous said...

I'm impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that's both educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head.
The problem is an issue that not enough people are speaking intelligently about.
Now i'm very happy I came across this in my hunt for something regarding this.


Look at my blog - big bang theory four years